• 74-75 Eaton Square, London

    This super-prime five-storey townhouse was located in Eaton Square, one of the most prestigious addresses in London. Darke & Taylor was engaged to undertake the electrical, structured cabling, and fire & security work for this extensive refurbishment.

    Hero 74 75EatonSq

Project challenges

Unfinished basement
Excavating a new basement to gain additional space is relatively common in London where real estate prices are sky high. However, for this job, work had already begun on the refurbishment before the new basement had been dug out and finished.

Solution: Frequent contact with the builder on this job was paramount given that excavation work was still ongoing. A number of meetings – design team meetings, coordination meeting and weekly meetings were necessary to keep the project on track.

Back-to-front sequence of works
All the services were due to originate in the unfinished basement, including the new mains switchgear which ideally needed to be installed at the outset.

Solution: Darke & Taylor (D&T) began working from the top of the property, as far away from the basement as possible to give the builder and mechanical contractor space and time. Cabling was then terminated down to ground level, to be connected once the new basement was complete.

Grade II* listed
The majority of Eaton Square is Grade II* listed − ‘particularly important buildings of more than special interest’ – which demands a higher level of protection than a Grade II listing ‘ buildings that are of special interest, warranting every effort to preserve them.’

Solution: Particular care had to be taken when routing through existing structures. These had to be carefully finished off and any ‘destructive work’ had to be remedied and refinished as per the original.

Central London location
Working in a residential area always demands, considerate construction working practises, but especially so in one as prestigious as Eaton Square.

Solution: D&T pre-agreed timeframes for working hours pre-agreed with building control and planning, as directed by the main contractor. This meant no noisy works before certain times and work to be carried out only during pre-agreed time frames.

Bringing the outside in: What looked like an idyllic outside patio was, in fact, an underground basement. Over 1,000 LED lights, each with 6 diodes and underpinned by a complex DMX programme, allowed features such as an ever-changing cloudy sky to be programmed into the ‘pool ceiling’, giving the illusion of being outdoors.

Problem-solving mindset: D&T prides itself on working towards the client’s end vision and being part of the solution. This required a significant amount of compromise, for example, working with wooden beams rather than RSJ’s and ensuring that all original features stayed in place.

A joint effort: Meticulous planning, expertise and a good working relationship with the builders, ensured that D&T could foresee potential issues early on. For example, the chandelier weighed almost half a tonne and required a strengthened ceiling, which D&T was able to specify early on in the rebuild process.

Gallery

“Particular care had to be taken when routing through existing structures. These had to be carefully finished off and any ‘destructive work’ had to be remedied and refinished as per the original.”

Technical overview

Darke & Taylor was engaged to undertake the electrical, structured cabling, and fire & security work for this extensive refurbishment of a five-storey central London townhouse.

Project details

CLIENTWalter Lilly
PROJECT DURATION18 months

Similar projects