• Hanover Lodge, Regent’s Park, London

    Hanover Lodge is an early nineteenth-century Grade II* listed mansion house, designed by the famous architect John Nash and sitting in two acres of grounds on the Outer Circle of Regent’s Park. In 2012, it became the most expensive private residence in the UK when its lease sold for £120m. Darke & Taylor was engaged to undertake all of the electrical installation for a major refurbishment.

    Hero hanover

Project challenges

WATERPROOF SOCKETS

The swimming pool floor could be raised to double as a ballroom. However, this meant it was classed as a ‘wet area’, so all sockets have to IP-rated (i.e. waterproof). However, the client didn’t like the look of the IP sockets, so D&T had to come up with a new solution using a high-end finish.

Solution: D&T had to find bespoke solution, which involved literally thinking ‘outside the box’: the sockets were installed in lockable IP-rated boxes and finished flush to the wall but linked to the pool deck. So, when pool deck was in the ‘Up’ position, power would go to sockets, but when the pool deck was ‘Down’, no power went to the sockets.

COLD CATHODE LIGHTING

Back in 2004, before LED strip lighting, a downlight effect was achieved in the cornices using a series of light tubes arranged end-on-end. However, the electrode at the end of each tube blocked out a small portion of light, leaving intermittent shadow gaps.

Solution: D&T had to design special tubes with the manufacturer, where the tube ends bent back on themselves to achieve a more aesthetically pleasing unbroken light finish.

GATE ACCESS

The property boasted impressive wrought iron gates onto which the client wanted to fit a gate access system. However, he didn’t like the standard traffic light system which was normally fitted on brackets to the gate.

Solution: D&T had to find a traffic light entry system that would fit flush between the railings of the existing gate, which had to be retained for listing purposes. As one wasn’t commercially available, D&T used a manufacturer who provided all the bespoke accessories for the job which D&T then fitted flush to the gate.

COORDINATION

The main service containment route was through a trench in the basement (it is normally above the ceiling), plus there was a huge amount of services to accommodate.

Solution: Separate mechanical sub-contractors were involved in the project, necessitating very close coordination and cooperation between D&T and the mechanical services.

Gallery

“Darke and Taylor had to design special tubes with the manufacturer, where the tube ends bent back on themselves to achieve a more aesthetically pleasing unbroken light finish.”

Technical overview

Work began, back in 2004, on this 10-bedroom mansion situated just off Regent’s Park, complete with cinema, indoor swimming pool, and ballroom, subsequently went on to become the most expensive private residence in the UK in 2012

Darke & Taylor managed the installation of lighting, power, fire alarm, security, audio-visual and data systems for this extensive refurbishment. Given the size and scale of this project, D&T gained a huge amount of knowledge at the time from the specific requirements of the super-prime sector.

Project details

CLIENTWalter Lilly
PROJECT DURATION6 years

Similar projects